Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz IGH-a poručuju:

'Stopa od 25% PDV-a ostavit će Hrvatsku u koncertnoj izolaciji'

KONCERT (1)
Borna Filić/Pixsell
20.03.2013.
u 09:40

Nije nimalo mudro Hrvatsku ostaviti u okruženju zemalja koje imaju osjetno manju stopu PDV-a na ulaznice za koncerte, jer je očigledno kako će svaki koncert inozemnog izvođača vjerojatno prije biti održan izvan granica naše države

Odluku Ministarstvo financija o odbijanju prijedloga Ministarstva kulture da se stopa PDV-a na ulaznice za koncerte izjednači sa stopom PDV-a na ulaznice za kino predstave, Institut hrvatske glazbe, smatra neprihvatljivim, navodi se u priopćenju.

- Neprihvatljiva je argumentacija Ministarstva financija kako bi „smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost sa 25% na 5% za  ulaznice uzrokovalo nedoumice kod poreznih obveznika i poreznog nadzora, pospješilo poreznu evaziju i utjecalo na povećanje troškova ubiranja poreza, te bi time došlo do smanjenja prihoda državnog proračuna“.

- Nije jasno zašto isto rezoniranje nije vrijedilo prilikom donošenja odluke o povlaštenoj stopi od 5% za kino ulaznice, ili kako to da se takva argumentacija ne odnosi na nultu stopu PDV-a kada koncerte organizira Koncertna direkcija Zagreb, navode. 

- Evidentan je, dakle, nesklad u Zakonu o PDV-u. Naime, Člankom 11 je propisano da su PDV-a oslobođene usluge u kulturi i s njima usko povezane isporuke dobara javnih ustanova u kulturi ili drugih organizacija u kulturi koje se takvima smatraju prema propisima Republike Hrvatske, i to: muzeja, galerija, arhiva, knjižnica, kazališta, orkestara i drugih glazbeno-scenskih te konzervatorskih i restauratorskih ustanova, ustanova za zaštitu spomenika kulture, umjetničkih organizacija i samostalnih umjetnika.

- Nije nimalo mudro Hrvatsku ostaviti u okruženju zemalja koje imaju osjetno manju stopu PDV-a na ulaznice za koncerte, jer je očigledno kako će svaki koncert  inozemnog izvođača vjerojatno prije biti održan izvan granica naše države. U situaciji gdje se mora jačati poduzetnička klima i u kojoj moramo posebno brižno paziti da svako ulaganje i svaki poslovni poduhvat bude podržan od strane institucija, ovakva zakonska regulativa je, osim što je protuustavna radi prije spomenutih razloga,
apsurdna i štetna.

Komentara 1

OB
-obrisani-
12:01 20.03.2013.

PDV plaća krajnji kupac - oni koji sluša glazbu, a kakva se glazba nudi??? Onaj tko ima glazbu imati će i publiku, a oni koji nude šund imati će poreznike i ZAMP-ovce za vratom. Dolazi li ta zabrinutost od ZAMP-a kako nam pravednik ne bi ostao bez prihoda?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije